Кои сме ние

Кои сме ние

АКИГ обединява разнообразни като дейност, форма и структура организации и индивидуални експерти, които взаимно се допълват, за да могат да предложат завършен цикъл от услуги в областта на кулинарията и устойчивия туризъм.

История

Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ е основана през 2011 г. като сдружение с нестопанска цел. Инициативата за нейното създаване е на десет организации, специализирани в различни аспекти на туристическата индустрия и свързаните с нея услуги (вкл. кулинария, хотелиерство, туроператорска и туристическа агентска дейност, консултантски услуги, финансово управление, подготовка на кадри в сферата на туризма и други), които осъзнават необходимостта от създаването на подобна екосистема. Асоциацията изгради своя административен капацитет и портфолиото от услуги с помощта на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. В резултат бяха създадени екипи и контактни точки в градовете Добрич и Варна, които реализират дейности на местно, национално и международно ниво. През 2015г., клъстерът изгради и оборудва модерна кухня, чрез която значително разшири своята дейност и диверсифицира портфолиото си от услуги, които предлага на своите членове. През следващите години кухнята на клъстера се превърна в арена за множество кулинарни експерименти, в които се срещат традиционните рецепти с най-новите похвати в кулинарите изкуства. В нея се случиха и множество обучения, тимбилдинги, събития, срещи за обмен и др. Но най-важното е, че тази инвестиция позволи на АКИГ да промотира ролята на туризма и кулинарите изкуства за социалната и икономическа интеграция на не облагодетелстваните групи (млади хора, хора с увреждания, лица от селски и отдалечени райони и т.н.). През следващите години и до днес АКИГ развива дейност в подкрепа на своите членове, на местната икономика и общество.

Screen Shot 2024-01-24 at 17.04.41

Направления и дейности

11

Екип и партньори

Екипът на Асоциация “Кулинарни изкуства и гостоприемство” (АКИГ) е съставен от професионалисти с дългогодишен опит в областта на туризма, гастрономията, културното наследство, устойчивото развитие и свързаните с тях професионално и продължаващо обучение на всички нива. Те обединяват своите знания и умения, за да подпомагат устойчивото развитие на индустрията и да предоставят цялостно портфолио от дейности и услуги за членовете и партньорите на клъстера.

Екипът на клъстера се управлява от Председателя на Управителния съвет на асоциацията. За административната работа на екипа се грижи Офис мениджър, който координира дейността на сдружението, съвместните дейности на неговите членове и комуникацията в рамките на клъстерната мрежа.

Допълнително към екипа на сдружението се привличат и оформят функционални екипи от външни експерти, сътрудници, инструктори и др. специалисти, в съответствие с дейностите на сдружението, които се реализират към съответния момент.

10